"MURABBI" - "REBUT PAHALA JIHAD SEORANG MURABBI ITU CIKGU"

5:06 PM / Posted by ogy ahmad daud / comments (84)


Assalamuallaikum,                                                                                                                                            
Dalam Celoteh Ogy kali ini saya nak ceritakan mengenai drama "MURABBI" yang telah ditayangkan di Astro Prima pada 17 mei dan siaran ulangannya pada 27 mei yang lalu. Drama ini diterbitkan oleh syarikat saya Artistic Preview Sdn Bhd dan diarahkan oleh saya di mana skripnya ditulis oleh Zabidi Mohamed. Beliau telah banyak menghasilkan skrip2 drama dan salah satu skrip beliau yang berjudul "Ihsan" telah berjaya dicalonkan dalam kategori skrip drama terbaik Anugerah Skrin 2008.
Ramai yang bertanya kepada saya apa sebenarnya maksud "Murabbi". Jadi saya ingin jelaskan di sini apa itu "MURABBI" dengan memetik dialog dalam salah satu babak di dalam teleprima ini. 
Babak ini merupakan pertemuan di antara  Cikgu Siti Zubaidah dan Hjh Salmah di mana Hjh Salmah merupakan bekas guru Siti Zubaidah semasa beliau menuntut di UPSI
                                                                      
Siti Zubaidah
Saya ingat satu pesanan cikgu dulu...Seorang guru adalah juga seorang pendidik hingga akhir hayatnya
                                                   
Hjh Salmah
Murabbi...Seorang Murabbi adalah seorang guru tapi tak semua guru seorang Murabbi juga. Rasulullah SAW merupakan seoarang Murabbi paling agung. Baginda habiskan setiap langkah dan nafasnya untuk mendidik manusia. Tanpa jemu, tanpa mengira masa dan tanpa mengharapkan ganjaran dunia. Hanya mencari keredhaan Allah semata - mata. 
                                                  
Siti Zubaidah
Kalau seorang guru dah pencen, mereka terus pencen mendidikkan cikgu?
                                                                    
Hjh Salmah
Tak ada istilah pencen dalam kamus seorang Murabbi. Seorang guru adalah Murabbi sepanjang hayatnya. Rebut pahala jihad seorang Murabbi itu cikgu.
                                                                             
                                          
Maka dengan penjelasan saya ini, saya berharap agar semua faham betapa besarnya peranan seorang guru dalam hidup kita di mana mereka ini tidak pernah jemu untuk memberi kita ilmu dan mendidik kita sehingga menjadi manusia yang berguna pada masyarakat dan negara. Saya tertarik dengan skrip ini kerana pandangan penulis skrip ini mengenai Baginda Rasulullah SAW bukan kerana amal ibadah Baginda Rasulullah SAW sahaja tetapi penulis melihat dari suatu sudut yang kita tidak pernah terfikir bahawa Baginda Rasulullah SAW juga seorang "PENDIDIK". Baginda Rasullulah SAW adalah seorang "MURABBI". Saya dedikasikan teleprima ini kepada arwah datuk saya Master Md Hashim yang merupakan seorang Pengetua di Penang Free School,arwah ibu dan ayah saya di mana ilmu yang mereka berikan kepada saya amat besar nilainya, dan semua guru2 saya yang pernah mengajar saya dari sekolah rendah sehinggalah sekolah menengah, cikgu Ahmad Yatim, Cikgu Rosminah Tahir, Datuk Rahim Razali dan YB Tan Sri Senator Dr Jins Shamsudin sifu saya dalam bidang pengarahan. Saya masih ingat akan nasihat beliau kepada saya iaitu " Fauziah, jangan tiru apa yang saya ajar tetapi fahamilah apa yang saya ajar". Ya cikgu, saya akan berpegang sampai bila2 akan nasihat cikgu ini...
                                                                           
Kepada semua cikgu2 saya, hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa anda semua kerana ilmu dan doa anda terhadap saya , saya dapat bertahan di dalam industri seni ini dan selagi hayat dikandung badan saya akan terus menimba ilmu tanpa jemu

                                                          
Terima Kasih Cikgu

                                      
                                                  Para pelakon drama "Murabbi"
                                       
dari kiri : amy salmiah, norsuhaiba, sharifah alesyha,sharmaine, shireen dan siti fauziah
                                
                            
Rosminah Tahir sbg Hjh Salmah. Beliau adalah salah seorang Dekan di Aswara yang merupakan guru saya sedang membaca skrip. Di sebelah tu anak murid dia..sayalah tu sedang merenung ke tanah.. apa sebabnya?? Biarlah rahsia...         
                           
Zulkifli Ismail sebagai Hassan telah berjaya memberikan lakonan yang berkesan. Tahniah Zul!!
                       
                      
Kemunculan pertama Siti Fairus sebagai seorang pelakon. Siti, u memang ada bakat sebagai seorang pelakon dan saya gembira dapat mengarah anda..
                            
                    
NorSuhaiba sebagai Cikgu Siti Zubaidah. Dia pernah berlakon bersama dengan saya sebagai anak saya di dalam drama Tiga Duri Di Hati Bonda. Ketika itu dia berusia 12 tahun dan sekarang dia dah boleh jadi mak budak. he he he. Bagi saya dia adalah pelakon yang mempunyai bakat yang begitu besar skali. Sayangnya, beliau tidak banyak mendapat peluang untuk menunjukkan kehebatan beliau sebagai seorang pelakon era ini.  
                         
                           
Orang2 penting dalam sesebuah produksi. Tanpa mereka, gambar pun takde..mereka inilah krew2 teknikal. Bekerja keras mereka walaupun cuaca panas.
         
                    
Penolong pengarah saya yang begitu rajin...dah nama pun AJIN. Yang sebelah dia tu, Cindy Lauper..tapi dari Sabah, nama sebenar DAYANG  ( jurumekap/kostum)   ..Seronok kerja dengan dia ni sebab suka sangat ketawa..
                             
                               
Latihan bersama pelakon sebelum perkataan "Action" dilontarkan oleh pengarah.
                              
                              
Adegan penuh suspense!! Sarina ingin membunuh diri tetapi berjaya di halang oleh kawan2 serumahnya..Seriau jugak saya tgk Alesyha bermain dengan pisau. Anak cikgu Fatimah Abu Bakar ni memang berbakat besar seperti kakak2nya. Begitu juga dengan Amy, Siti Fauziah dan Shireen
                              
                                        
Macam nilah keadaan di lokasi sebelum penggambaran, yang duduk di bawah tu bakat baru yang dicungkil ketika sessi ujibakat Hari Terbuka FINAS. Namanya Kamal, dalam teleprima ini membawa watak Tajul tapi cara duduk dia tu dia ingat dia pegang watak Hang Tuah. Dia tengah keliru laaa...Tolong maafkan dia..Jejaka yang sedang membelakangi anda itu adalah.....bersambung di bawah...
                             
                                
Inilah dia jurukamera / pengarah fotografi drama ini yang bernama Bai yang banyak membantu saya sebagai pengarah dengan memberikan hasil kerja yang bermutu dan mencapai tahap piawaian SIRIM..
                                       
                                       
Mereka yang terlibat di belakang tabir drama Murabbi. Terima kasih di atas komitmen dan kerjasama yang padu yang anda semua berikan kepada saya. Jangan risau, next job akak TETAP panggil semula...
                                        
                                    
Yang sorang ni, perlu ker diperkenalkan lagi?? aaaa...tolonggg!!!! cakap ngan pompuan ni jangan perasan boleh tak, pompuan ni jawab balik...akak punya sukalah akak nak perasan..akak kan adik bongsu Meryl Streep...lagipun ni blog akak...he he he (jangan marah..nanti kena jual)
                               
                    
Cukuplah sampai di sini sayang celoteh Ogy kali ni..terima kasih En Zabidi Mohamed kerana memberi saya naskah yang banyak memberi pengajaran serta meransang minda saya sebagai seorang pengarah dan penerbit. 
                              

Terima kasih 

Bakal Artis Antarabangsa..Tidaakkkkkkk (voice over Cik Pojiah)

1:39 AM / Posted by ogy ahmad daud / comments (78)


Assalamuallaikum,

Sememangnya tak ku sangka dan tak ku duga rupa-rupanya ramai yang mengikuti telenovela ''Kisah Cik Minah Dan Cik Pojiah'' hehehe... Ada yang beri komen suruh jadikan skrip drama!!! Bagus idea tu tapi hakcipta terpelihara akak punya la yer.. Okie, sekarang Cik Minah da tau dia da "POPULAR'' lebih ''POPULAR'' dari Ummi nya dan dari kajian yang Cik Minah buat sendiri ''RATINGS'' dia melebihi ''RATINGS'' drama lakonan Ummi nya jadi sekarang dia sendiri nak buat skrip episod ke dua telenovela nie...! Haiyaa!! Terkesima, terkedu dan termangu-mangu saya dibuatnya!!!

Jadi tanpa membuang masa, kerana masa selalu mencemburui kita(dialog klise yg smua pengacara kena sebut setiap kali bila program da ''Overrun" yg slalu kene akak laa...hehehe...) Marilah kita bersama-sama menyaksikan episod ke dua telenovela ini.

Celoteh Ogy
mempersembahkan 
Kisah Cik Minah dan Cik Pojiah


Pada hari shasha  dapat tau yg shasha lebih "POPULAR'' dari Ummi, (ooppss!!!jgn britau Ummi tau yg saya panggil diri saya Shasha) lidah shasha kelu tak terkata!! Shasha taktau nak beri reaksi yg macamana (Ummi lum ajar lg reaksi tu sbb dia taknak shasha jd artis...) jadi shasha cuma bole masukkan tangan dlm mulut sebab nak pastikan setiap gigi yg bru tumbuh tak terperanjat seperti shasha, bila shasha tau yg shasha ramai peminat dan dpt lamaran ajak kahwin lagi!!!    


Ummi, shasha rasa shasha kene ada MANAGER la..Wat say u?? Cik Pojiah says ''can u please stop BERANGAN n ur name is Cik Minah not shasha.!!! Dialog dlm hati Cik Minah (takpe2, shasha bole call sendiri Mr.Manager aka Vernon Kendit pas tu call uncle Aznil minta slot khas dlm Tom2 Bak,Jangan lupa lirik,Mcm2 Aznil dan rancangan yg seangkatan dengan nyer. Ummi jgn makan hati yer!!)

Rupa-rupanya Cik Pojiah dpt mendengar dialog dlm hati si Cik Minah, Cik Pojiah pun apalagi terus mengeluarkan kata-kata mutiara nya yg berbunyi "Tang-tang tot keladi wer-wer, intonasi kentut pun blum betul da nak ada manager pula????'' Cik Minah tak puas hati dgn kata-kata mutiara Ummi nya lalu berkata ''Ummi..itu bukan kata-kata mutiara tetapi itu pantun dua kerat! Cik Pojiah berfikir sejenak dlm hatinya dan berkata (bertuah betul la budak ni tinggi jugak IQ dia) Cik Minah masih tidak berpuas hati dgn Ummi nya yg tidak memahami jiwa nya yg meronta-ronta inginkan seorang Manager, lalu Cik Minah berkata.."Ummi.. ini merupakan hak asasi manusia''
Cik Pojiah memahami jiwa muda anaknya yg sedang meronta2 dan bergelora..Cik Pojiah berkata " Cik Minah, Ummi paham..apapun bawak beristigfar, selawat byk2 dan minum air ni dulu..lepas ni Ummi sendiri telefon Simon Cowell suruh manage Cik Minah..macammana..setuju Cik Minah??


Cik Minah tepuk tangan tanda gumbira kerana impiannya untuk mendapatkan manager tercapai, memang Cik Minah tidak percaya rupanya cempedak menjadi nangka..Simon Cowell, juri American Idol yang akan menjadi manager nyer..(Cik Pojiah sajer jer cakap untuk ambik hati Cik Minah, kasi dia HBT skit..tau apa tu HBT?? aaa....maksudnye..HAPPY BALIK TIDO...hahaha)


Kelihatan Cik Minah dan Cik Pojiah berpelukan mesra sambil Cik Pojiah sempat berbisik ke telinga Cik Minah "Jangan lupa komisyen Ummi tau..Ummi tak mintak banyak, setakat 50% cukuplah.." Cik Minah terus terpaku, lidahnya makin kelu terus tak terasa!!!...





















                                                                               
                                                      
Tatapi lah sepuasnya wajahku yang akan mengegarkan persada seni seantero dunia..Kedengaran voice over Cik Pojiah (Cik Minah, alif, ba, ta , a, b, c pun belum belajar nak...belajar tu dulu pastu dah dapat PHD (bukan perasaan hasad dengki tau) baru Ummi pikiaq, boleh ker tak Cik Minah jadi artis ) 
                                  
                             

                                     
                                



Alamak, ummi ni asyik voice over jer..org tgh posing ni nak hantar portfolio kat Pak Simon...Mana jurumekap Shasha ni, Uncle Azman Razali..cepatlah touch up Sha...tang mata tuh lebih skit, nak ikut lirikkan mata nenek Saadiah lah..kedengaran lagi sambungan voice over Cik Pojiah " Ya Allah tolonglah aku Ya Allah, hentikan lah anak nie daripada menjadi manusia yg perasan, tolonglah hambamu ini Ya Allah"

                                
                                                                      
Cukup sampai di sini sayang Celoteh Ogy episod ke2 Kisah Cik Minah dan Cik Pojiah. Cik Minah pesan jangan lupa beri komen dan tima acih..






  

Buah Hati Pengarang Jantung

2:22 PM / Posted by ogy ahmad daud / comments (105)

Assalammualaikum,

Okie..hari nie akak nak celoteh pasal buah hati pengarang jantung akak di mana keletahnye bisa membuat ibundanya terkena "SERANGAN JANTUNG!!!" Nur Aminah Aishah Abdullah nama yang diberi, sekarang berusia 1 tahun 6 bulan.. Maksud namanya adalah "Cahaya Yang Amanah Hidup Bahagia" tetapi kenapa perangainya persis perangai "Lara Croft" yang begitu aggresif dan lasak??

Pening kapala akak!!! Adakah akak telah memberi nama yang salah??? Oh tak mungkin tak mungkin itu terjadi (ni lirik lagu D'lloyd tau or maybe kumpulan Mercy or watever la....)
Nama panggilan dirumah adalah Aminah atau Cik Minah tapi dia da mula berangan nak dipanggil dengan nama glamournyer iaitu Shasha!!! Akak cakap kat dia jangan nak berangan Cik Minah sampai ke tua ummi tetap panggil awak Aminah atau Cik Minah.. Dia memang la tak leh jawab balik sebab akak da cakap jangan jadi anak derhaka macam anak SI TANGGANG yang bernama SI TONGGENG (hehehe..sesuko hati jer akak ni kan???)

Da lama akak tak bawa Cik Minah tengok dunia luar sebab akak dok sibuk berlakon, mengarah, dan mengajar jadi semalam akak bawa la Cik Minah nie berjalan2 takde la sampai seantero malaya setakat Taman Tun Dr Ismail jer!! Jadi akak nak berkongsi la dengan u all semua dan dengan ini mempersembahkan.....

''KISAH CIK MINAH & CIK POJIAH''


Pada 1hari cik pojiah bawa la cik minah nie ke ONE KOPITIAM di tmn tun dr ismail blum sempat order makan lagi cik minah da ajak cik pojiah posing, cik pojiah sal posing memosing nie memang ''RATU'' la


Reaksi Cik minah merupakan reaksi seorang budak yang tidak berpuas hati sebab pertama - posing cik pojiah lg vogue dari posing Cik Minah dan keduanya - Cik Minah tak puas hati sbb jurugambar tak pandai cari angle yang artistik utk Cik Minah menampakkan betapa comelnyer dia..Maaf yer Cik Minah ni lah masalahnya bile jurugambar tak dibayar...dia akan buat keje sesuko hati jer tau!!!

Cik Minah terus menelefon "Persatuan Seniman" buat aduan pasal jurugambar yang tak bertauliah ni. Aikk!! Kecik2 dah pandai komplen anak akak yer??


Alamak!!! salah persatuan lahh shasha call!! Bila cik pojiah mendengar cik minah membahasakan dirinya dengan panggilan shasha, cik pojiah pun melontarkan vokalnya bagaikan seorang penyanyi opera dengan berkata "cukuplah2 lah berangan nak jadi shasha, awak tetap Cik Minah di dalam hatikuuu!!"


Cik Minah merajuk dgn kata2 Cik Pojiah, lalu melemparkan pandangannya jauh ke arah jalan raya sambil dok pikiaq, persatuan mana ceq nak lapoq tentang jurugambar kapala jingga nie dan awatlaaa ummi ceq nie tak kasi ceq perasan glamour guna nama shasha..


Cik Pojiah mendengar rintihan qolbu Cik Minah (maklumlah naluri seorang ibu kannn) lalu tangan dihulur maaf dipinta (Ek ek macam hari raya lah pulok anak beranak ni) dan Cik Pojiah berkata dgn intonasi yg selembut softlan "Cik Minah, nama Aminah tu klasik nak dan merupakan nama ibu Baginda Rasullullah S.A.W dan juga nama ustazah pertama ummi semasa ummi kecik2 dulu.. Aaaa... sekarang Cik Minah faham tak kenapa ummi suka sangat dgn nama Aminah tu??...


Cik Minah gumbira mendengar penjelasan ibundanya dan dia tidak mau menjadi anak yang durhaka lalu persetujuan telah dimenterai diantara Cik Minah dan Cik Pojiah..dan Cik Minah jugak gumbira kerana akhirnya jurugambar telah berjaya mengambil gambarnya dari sudut yang begitu "Artistik" (tang mana sudut artistik tu jurugambar, nampak tempat parking jer?? kalau yang artistik pun mamat yang berjalan tu, tu pun setakat 25% jerr artistiknyerrr)

Inilah episod pertama "KISAH CIK MINAH & CIK POJIAH". Kisah mereka ibarat sebuah telenovela. Kita akan bersama mereka lagi di dalam episod2 yang akan datang..jadi cukup sampai di sini sayang celoteh ogy buat kali nie..Rajin2kan diri anda melayari blog akak nie yerr dan jangan lupa komen tauuuuu...


Terima Kasih...

Celoteh pertama saya sebagai bloggerrrr!!!!

7:00 PM / Posted by ogy ahmad daud / comments (93)

Assalammualaikum,


Macam tak percaya saya jadi blogger!! ni semua idea Eizlan Yusof lah pelakon tuu... yang baru-baru ni berlakon dengan saya dalam cerekarama berjudul "Kerana Kasih" yang akan ditayangkan pada 30hb Mei ini jam 10.o0 malam di Tv3. Rugi kalau tak tengokkk tauuuuuu.....dialah yang beria-ia buat blog untuk saya...siap daftarkan lagi... haihhh... Baik betul adik saya yang sorang ni..terima kasih banyak2 Eizlan... I am having fun!!

Skrip nyerr... Memang sedu sedan citer ni...


Tengok renungan makrifat akakkk... Tengah menggali watak lah nie... Hehe


Eizlan Yusof sebagai Sani, Saya pula sebagai Aida dalam salah satu adegan drama ini... Lannn, tengok ini... Akak promosi wajah mu sebab
adik daftarkan blog akak kannn... Memang mantap lakonan eizlan yusof sekarang.. Keep up the good work Lan!!

Tengok betul betul tangan akakk tu.... Tangan pun mainkan peranan dalam lakonan, ini yang dikatakan tangan pun berlakon, kalau salah penggunaannya tu yang akak akan kritik..."Nak kena katokkkk ka tangan tuuuu" ingat tak dialog akak dalam A.F 5?? hehehe

Siapa yang tak kenal pompuan ni memang tak mengikuti "Sehati Berdansa". Dia telah berjaya menarikan tarian dari benua Afrika dengan jayanyaaa... Syabas Amyza Aznan. Dia pun berlakon juga dalam drama "Kerana Kasih" jadi isteri kepada Eizlan...



Kena serangggg dengan amyza di pejabat... Tapi dia takut nak tampar akakkk betul betul... Ada kerr??? Org kasi peluang dia tolak tuah... Watak dia sebagai Aryati dan dia nie memang kepala bestttt!!


Yang berbaju belang tulah pengarah drama ini...namanya Hanafiah..nama glamour Hans memang dia takde kena mengena langsung ngan Hans Isaac!! dia bukan pening kepala pasal saya okkkk....tapi dok pikiaq camne lah nak buat drama nie macam filem "Out Of Africa"...alahh...lakonan Meryl Streep tuh..kakak sulong saya ( takpelah, bagilah akak perasan kejab..)

Terima kasih kepada Azman Razali kerana saya "cilok" gambar2 ni dari blog anda..marilah lawat juga blog kawan rapat saya ini di azmanrazali.blogspot.com dan juga eizlanyusof.blogspot.com.

Smalam tengok tak drama arahan saya berjudul "Murabbi" sempena hari guru di astro prima jam 10malam?? kesian saya kalau takde yang tengok...penat tau jadi pengarah nie...tapi seronok sebab dapat bekerja dengan siti fairus, penyanyi " bila ku rinduuuu, aku tersebut nama muuuu" tak percaya dia dah jadi pelakon..percayalah sebab dia memang boleh berlakon, Lah Ahmad (bekas kumpulan V.E) pun berlakon juga dalam telemovie ni...zulkifli ismail dari "gerak gerak gerak khassss"...pun ada jugak tau...Sharifah Alesyha - anak cikgu fatimah abu bakar adik kepada si nani ( sharifah amani) ada dan students saya ( ketika saya menjadi tenaga pengajar seni lakon di Finas ) pun diberi peluang berlakon dalam drama ini..saya rasa terujaaaaa sesangat dapat mengarah semua para pelakon yang lama maupun yang baru di dalam bidang seni ini kerana mereka begitu gigih, fokus, komited semasa latihan dan bila berada di lokasi...terima kasih semua yang telah menjayakan drama Murabbi ini....terima kasih juga kepada Astro Prima yang memberi kepercayaan kepada saya untuk mengarah dan menerbitkan drama ini....Maklum jerlah...dah 3 tahun saya tak mengarah....Terima kasih juga kepada Hafiz Hamidun di atas penajaan untuk lagu tema drama ini nyanyian Aiman berjudul Cinta Terakhir. Bulan depan tau diorang akan release album ini...beli tau jangan download jerrr...cian penyanyi2 kita..

Rasanya cukup sampai disini sayang celoteh ogy untuk kali ini..
Bila dapat gambar2 drama Murabbi nanti saya upload kan lagi yaa...